ERCİYES

İç Anadolu bölgesinin en yüksek dağı olan Erciyes Kayseri şehir merkezinin 30 km kadar yakınında bulunur.  Volkanik bir dağdır. Otuz milyon yıl önce çevresindeki diğer birçok yanardağ ve Aksaray'daki Hasan Dağı ile birlikte bugünkü Kapadokya peri bacalarının tüf tabakalarını oluşturmuştur. Büyük Erciyes denilen 3917 metre yüksekliğindeki zirvesinin batısında yer alan Safrakaya (Küçük Erciyes ) Tepesi de deniz seviyesinden 2700 metre yüksektir. Bu iki en yüksek zirvenin dışında onlarca volkan konisinin oluşu nedeniyle Erciyes küme volkanları olarak bilinir.

Garipçe mahallesinden Erciyes...

Erciyes adının nereden geldiğine dair çeşitli söylenceler vardır. Bunlardan biri Grekçe Gümüş Dağ anlamına gelen Argaios, diğeri ise Rumca Beyaz anlamına gelen Erkiyos'tan geldiğidir. Evliya Çelebi zamanında adının Erciş olduğu sonra Erciyaş, Erciyas ve Erciyes olarak değiştiği biliniyor.

Ürgüp Ortahisar-İbrahimpaşa Köyü sırtlarından 70 km uzaktan Erciyes...

Kapadokya'da borcunu ödemeye niyeti olmayanlar, "Erciyes'in karı erisin hemen ödeyeceğim." diye  söz verirmiş bir zamanlar. Bu halk esprisi Erciyes'teki karın o zamanlar bütün yıl erimediğini gösteriyor. Bu gün de dağın kuzey yamacında bir küçük buzul yer alır. 


Karlı bir kış günü Kapadokya'dan Erciyes'e bakış...
Erciyes'in ünlü Tekir Yaylası'nda, bir kayak merkezi bulunur. Kayseriye çok yakın olması, ulaşımın kolaylığı nedeniyle yaz ve kış turizmi için uygundur.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumurtadan Yeni Çıktım Ağbi!...

Haşhaş Çiçeği, Tohumu